„Mnogi su govorili da je njegovo životno djelo bilo otvaranje novih župa, no on je sam izjavio sestrama da je Karmel njegovo životno djelo. Karmel je za našeg dragog utemeljitelja“, kako piše naša draga časna Majka Regina Terezija, „bila njegova velika utjeha“.
Karmel u Brezovici – osnovna je namjera utemeljitelja: bl. Alojzija kard. Stepinca i časne Majke Regine Terezije, istovjetna onoj sv. Majke Terezije: molitva i žrtva za Crkvu i narod.

Ideja o osnivanju Karmela rodila se u srcu mladog nadbiskupa koadjutora dok je bio na odmoru u Sloveniji u pratnji dr. Dragutina Hrena, kojem je povjerio: “Čim uzmem u ruke upravu cijele nadbiskupije, želim osnovati kod nas jedan kontemplativni red.” Kad mu je dr. Hren napomenuo da u Austriji žive četiri Hrvatice karmelićanke, srce mu je zaigralo od radosti: “Ja ću ih ovamo pozvati. Ako pak Hitler progna još koju, ja ću ih sve rado uzeti. Formalnosti sa Sv. Stolicom ću urediti, da se mogu k nama premjestiti. Dat ću im dvorac u Brezovici dok se ne izgradi za njih poseban samostan.”

U srijedu, na blagdan Marije Pomoćnice, 24. svibnja 1939. godine oko 14 h sati s. Regina Terezija od Isusa (koja je dotad bila u Karmelu u Innsbrucku) i s. Marija Josipa od Milosrdne Ljubavi (iz Karmela u Mayerlingu) stupile su pune uzbuđenja i radosti na tlo nadbiskupskog dobra u Brezovici. Oko 15 h stigao je i nadbiskup dr. Alojzije Stepinac. Privremeno su adaptirali dvorac u Brezovici dok se ne počne graditi samostan za koji je kamen temeljac postavljen u proljeće 1941. godine. Nadbiskup je često obilazio gradilište, blagoslivljao radnike i svaki kamen, molio sa sestrama svake subote svih 15 otajstava krunice pred izloženim svetootajstvom i rado se povlačio u mir i tišinu Karmela kao mjesto duhovne oaze i okrepe. Karmel je kanonski utemeljen na Badnjak 1939. godine, a u novoizgrađeni samostan sestre su se preselile 14. travnja 1944. godine oko 3 sata po noći da izbjegnu susret s vojskom koja se utaborila oko dvorca. Nadbiskup je osobno blagoslovio Karmel i prinio sv. Misu na privremenom oltaru Gospe od Karmela 14. travnja 1944. godine kad se ostvarilo ono što je 5 godina ranije najavio: “Kad zatvorim klauzuru Karmela, bit će za mene najsretniji dan. Ali hoću uzoran Karmel ili nikakav.”