Sv. Terezija od Isusa (Avilska), karmelićanka, mističarka, spisateljica, učiteljica molitve, prva žena naučiteljica Crkve, osnivateljica Reda Bosonogih karmelićanki i karmelićana. Rodila se 28. travnja 1515. godine u Avili, a preminula 4. listopada 1582. godine u Albi de Tormes. Ušla je u samostan Utjelovljena u Avili 2. studenog 1535. godine i tamo je živjela, kako sama kaže boreći se s osrednjošću i mlakošću dok joj Gospodin nije udijelio mistična iskustva koja su je potakla da radikalnije prione uz svoj poziv i obnovi Karmelski Red. Tako je 24. kolovoza 1562. godine osnovan prvi samostan Bosonogih Karmelićanki Sv. Josip u Avili. Osnovala je još 17 samostana od kojih je čak 13 posvetila sv. Josipu prema kojem je gajila posebnu pobožnost i zaslužna je za početak većeg štovanja u Crkvi tog šutljivog, samozatajnog i čak 15 stoljeća zaboravljenog sveca. Posebno je poticala na štovanje Kristovog čovještva kako bi prenijela svima to što je njoj dragi Bog dao shvatiti, da je Isus ne samo pravi Bog nego i čovjek s kojim se može prijateljski razgovarati o svemu, da je Bog osoba koja želi uspostaviti odnos ljubavi sa svakim čovjekom i kojem je važno sve što nam se događa jer BOG JE LJUBAV!

Sve je samo kratki, ugodni  trud… ako odlučimo da ćemo ga podnositi iščeznut će poteškoća, jer sve stoji samo malko muke na početku.

Bog ne gleda na riječi nego na želje i ljubav kojom se iskažu.

Jednog dana sv. Terezija je na samostanskom hodniku susrela dječaka ne prepoznavši da je to mali Isus. On ju je upitao: „Tko si ti?“ Terezija je odgovorila: „Ja sam Terezija od Isusa. A tko si ti?“ Dječačić je na to odvratio: „Onda sam ja Isus od Terezije!“ i nestao.

Započinjite svagda od dobra k boljemu.

Gospodin neprestano podupire dobre želje da se mogu izvršiti.

Krepost uvijek potiče na ljubav…

Ljubav budi ljubav.

NIŠTA NEKA TE NE STRAŠI

Ništa neka te ne uznemiruje,

ništa neka te ne straši,

sve prolazi,

Bog se ne mijenja.

Strpljenje sve postiže;

tko ima Boga

ništa mu ne nedostaje

Bog sam dostaje.