Sv. Ivan od Križa (1542.-1591.), mistični naučitelj Crkve, obnovitelj Karmelskog Reda, duhovni pisac, zaštitnik pjesnika. Napisao je brojna duhovna djela u kojima je razradio mistični nauk o sjedinjenju duše s Bogom do kojeg se dolazi preko brojnih perioda trpljenja koje je nazvao tamnim noćima osjeta i duha, a u kojima Bog pročišćava naše slabosti, mane, nesavršenosti, osjete i sklonosti. Također navodi načine kako se duša može pripremiti da primi tu Božju milost preko odricanja od svoje volje i vježbanjâ u krepostima.

Poezija sv. Ivana od Križa u kojoj je na jedinstven način opisao božanske stvarnosti spada među najljepša djela španjolske književnosti: „O najveći pjesniče među svim svecima i najveći sveče od svih pjesnika…!“ Manuel Manchado

Nakon što je s. Marija Magdalena od Duha Svetoga pročitala stihove sv. Ivana od Križa, zadivljena njihovom profinjenošću i ljupkošću upitala ga je da li mu je sam Bog davao te riječi, na što joj je svetac odgovorio: „Kćeri, nekad mi ih je davao Bog, a nekad sam ih sam tražio.“

– Ljubav je plamen koji teži da se sve više rasplamsa.

– Bog ulijeva svoju ljubav i milost u dušu proporcionalno njezinoj volji i ljubavi.

– Malo čiste ljubavi dragocjenije je pred Bogom za samu dušu, i više koristi donosi Crkvi negoli sva druga djela zajedno.

– Kada duša istinski želi Boga, već posjeduje ono što ljubi.

– Ako duša traži Boga, mnogo više njezin Ljubljeni traži nju.

– O preslatka, slabo spoznata ljubavi Božja! Tko joj otkri izvore, našao je spokoj.

– Tko ne traži Kristov križ, ne traži ni Kristovu slavu.

 

„Tražeći svoje ljubavi,

ići ću planinama i dolinama,

niti ću brati cvijeće

niti ću se bojati zvijeri

i prijeći ću preko utvrda i granicâ.“

 

– Koliko je duša čistija i savršenija u vjeri, toliko više ima ulivene ljubavi od Boga; a koliko više ima ljubavi, toliko je više Duh Sveti rasvjetljuje te joj daje svoje darove, jer je ljubav sredstvo i uzrok po kojem joj ih daje.

– Tko ima već sada čisto srce, nalazi u svim stvarima radosnu i slasnu, čistu i vedru, duhovnu i uzdignutu ljubavnu spoznaju Boga.

– Ljubav se plaća samo ljubavlju.

– Koliko duša više ljubi, toliko je savršenija u onom što ljubi.