Sv. Mala Terezija rođena je 02.01.1873. godine kao najmlađe od devetero djece od kojih je četvero umrlo u ranoj dobi. Tri njezine sestre su također bile karmelićanke, a četvrta je bila redovnica Pohođenja Marijina, sada službenica Božja Leonija Martin. Roditelji Louis i Zèlie-Marie Martin su drugi bračni par u katoličkoj Crkvi koji je proglašen svetim i prvi roditelji jedne svetice koji su proglašeni svetima.

Terezija je ušla u Karmel u dobi od 15 godina. U njemu je proživjela devet godina vršeći redovite samostanske dužnosti: molitvu, razmatranja, redoviti posao, ručni rad i ostalo. Sve je to obavljala s velikom ljubavlju prema Bogu i dušama za koje je prikazivala sve svoje molitve i trpljenja kojih nije nedostajalo u njezinu redovničkom životu. Po nalogu svojih samostanskih poglavarica opisala je svoj život koji je nakon njezine smrti objavljen pod nazivom “Povijest jedne duše”. Na poseban je način živjela i izradila duhovnost djetinjeg odnosa prema Bogu – «duhovno djetinjstvo» što je i opisala u svojoj autobiografiji. Razvila je novi način postizanja svetosti, nazvan Mali Put – spremnost srca da sve čini iz ljubavi prema Bogu i ljudima. Imala je slogan: “ Samo ljubav vrijedi! ” Razboljela se od tuberkuloze od čega je i umrla 30. rujna 1897. godine u 25. godini života; nakon samo devet godina provedenih u Karmelu.

Nakon smrti njena autobiografija «Povijest jedne duše» objavljena je i doživjela je veliki uspjeh. Prevedena je na 35 jezika i objavljena je u više od milijun primjeraka.

Pio XI. proglašava je 1923. blaženom, a 17. svibnja 1925. godine svetom.

Dvije godine kasnije biva proglašena i zaštitnicom misija, uz španjolskog isusovca sv. Franju Ksaverskog. Papa Pio XII. proglašava je 1944. godine drugom  zaštitnicom Francuske zajedno sa sv. Ivanom Arškom. Papa Ivan Pavao II. na misijsku nedjelju 1997. godine proglasio ju je i crkvenom naučiteljicom.