Od samih početaka Karmela u 12. stoljeću u Svetoj Zemlji redovnici su se na poseban način stavili pod moćnu zaštitu Gospe i sv. Josipa. A kad su zbog Saracena morali pobjeći u Europu donijeli su sa sobom i tradiciju štovanja sv. Josipa i slavljenje njegovog blagdana. U 16. stoljeću, obnoviteljica Karmela sv. Terezija Avilska postala je gorljivi promicatelj štovanja sv. Josipa. Ona ga je nazvala „osnivač Reda“ Bosonogog Karmela. Prvi samostan, koji je osnovala u Avili, ujedno je i prvi samostan na svijetu posvećen sv. Josipu. A posvetila mu je ukupno 13 od 17 Karmela koje je osnovala.

Prva poglavarica Karmela u Brezovici, č. Majka Regina T. od Isusa (Trbljanić) u vrijeme Drugog svjetskog rata dok su sestre bile u velikoj opasnosti zbog brojnih vojnika koji su prolazili pokraj Karmela učinila je zavjet sv. Josipu da će sestre dok postoji Karmel: svečano slaviti njegov blagdan (19. ožujka) i taj dan imati cjelodnevno klanjanje; svaku slobodnu srijedu imati sv. Misu u njegovu čast; prije njegovog blagdana obavljati malu i veliku (devet srijeda prije blagdana) devetnicu; svaki dan moliti njegove litanije i sedam puta na dan zaziv: „Josipe, sine Davidov, ne boj se uzeti k sebi Mariju ženu svoju, što je u njoj začeto doista je od Duha Svetoga, rodit će sina, a ti ćeš mu nadjenuti ime Isus.“ (Mt 1, 20-21)

Brojni su slučajevi i situacije u kojima se očitovala očinska zaštita i pomoć sv. Josipa prema sestrama. Zaista su preživjele rat neozlijeđene i samostan je bio sačuvan. Također se u mnogo navrata dogodilo da u trenucima kad je nedostajalo hrane ili novaca za platiti račune ili kakve druge materijalne potrebe, u pravi čas bi stigao novac, ili bi netko donio hranu, materijal za habit, drva za ogrijev… sve ono što je bilo potrebno, a znao je to samo dragi Bog i sv. Josip kojem su se sestre obratile za pomoć.

U Hrvatskoj su štovanje sv. Josipa širili isusovci, a Hrvatski Sabor na svom zasjedanju 9. i 10. lipnja 1687. godine proglasio ga je zaštitnikom Hrvatskog Kraljevstva. Nacionalno svetište sv. Josipa je u Karlovcu na Dubovcu.

„Ja sam pak uzela za zagovornika i gospodara svetog Josipa i njemu sam se usrdno preporučila. Ne sjećam se dosad da sam ga išta molila što bi on propustio učiniti. Čini mi se da je drugim svecima Gospodin dao milost da priteknu u jednoj nevolji, a ovome slavnom svecu (imam iskustva) da pritekne u svima. Nisam upoznala osobu koja bi uistinu gajila pobožnost prema njemu i obavljala posebne službe, a da ne bih vidjela kako je uznapredovala u kreposti. Čini mi se da ima nekoliko godina kako od njega svake godine tražim nešto, i to uvijek biva ispunjeno. Tko ne nađe učitelja koji bi ga naučio molitvi, neka uzme ovoga slavnog sveca za učitelja i neće zastraniti na putu.“

sv. Terezija Avilska

SPOMENI SE, prečisti Zaručniče, Blažene Djevice Marije, Ti ljubazni moj zaštitniče, sv. Josipe, kako se još nije čulo da se itko u tvoju zaštitu preporučio, tebe pomoć zatražio, a da je nije dobio. S tim pouzdanjem i ja dolazim preda te pa ti se goruće preporučam. Nemoj prezreti molitve moje, poočime Isusov, nego ih milostivo primi i usliši! Amen.